Consells Practics: manteniment de les sabates

Moltes i molts no donen importància al manteniment de les sabates i per mí no hi ha res pitjor que anar caminant pel carrer i veure que la persona que portes davant, porta el taló de la sabata ben gastat, o ben brut de fang quan ja fa dies que no plou, o amb la pell ben aixecada o desgastada perquè conduim amb talons….

 

Una sabata mal cuidada pot trencar qualsevol estilisme. I que això no passi nomès depen de nosaltres…..
Totes les sabates siguin de pell, entelina, ant, roba o xarol. Siguin de vestir, d’esport i per fer esport, nautiques, sandalies, espardenyes o xancletes. Siguin planes, de cunya, amb taló ample o d’agulla; totes les sabates cal cuidar-les i netejar-les doncs així farem que ens durin més (cosa que ara ens convé a tots) i que sempre estiguin maques.
Comencem doncs, pel principi: El kit de neteja.
Un kit es composa d’uns estris bàsics:
Betum, respalls, drap blanc, camussa i guants de plàstic. La quantitat de cada cosa depen molt del tipus de sabates que tinguem.
El Betum:
N’hi ha de tots els colors i de diferents textures. Evidentment estriar una textura o una altre depèn del gust del consumidor. Jo per les sabates de pell m’agrada més el betum de tota la vida amb o sense aplicador, el de crema.
Convé tenir-ne un de negre, un de blau, un de marró i un de neutre per les sabates que son de color diferent als bàsics (roses, beiges, taronjes,etc.)
El betum apart de què dona “brillo” a les sabates un cop les hi passem el respall i la camussa, serveix per protegir-les de les inclemències del temps i n’allarga la vida útil.
Raspalls:
Jo en tinc 3: un pel negre-blau, un pel marró i un pels neutres o per les sabates d’ant o de roba. Serveixen tant per posar el batum, com per treure’n les restes o l’excès i per donar “brillo”. I per les sabates d’ant o roba, per treure’n la pols.Per fer que les sabates brillintPer posar el betumEls guants de plàstic:
Us aconsello que els utilitzeu, perquè sempre t’acaves empastifant de batum la part dorsal de mà o se’ns posa entre les ungles i costa molt de netejar.
Qui ha dit que els guants de plàstic no tenen glamour?
Drap blanc, Camussa:
El drap blanc (també potser de color)  jo el faig servir per aplicar el betum, sobre tot quan l’haig de posar per demunt d’alguna tira d’una sandàlia, per exemple.
I la Camussa l’utilitzo deprès d’haver passat el respall per treure  l’excès de betum i li dono “brillo”.
Les sabates de Xarol:
Es poden netejar amb liquit de netejar mobles. S’aplica una mica d’aquest liquit sobre una bayeta molla i ben escurreguda i es frega tota la superficie de la sabata. També es diu que es pot netejar amb llet. Podeu probar les dues coses i decidir amb quina us queda millor.
Una cosa que a vegades ens passa per alt, sobre tot ara a l’estiu que portem mès sabates destapades, és netejar la sola interior de la sabata perquè amb la suor del peu i la pols de l’ambient s’enbruten molt ( i fa lleig). Podeu netejar-ho rescant una mica amb un ganivet de punta rodona o algun estri semblant i desprès pasar-hi una baieta humida i amb una mica de sabó. S’aixuga bé i ja està apunt per un altre dia.
Les que son més dificils de netejar són les espardenyes de roba i de cunya de ràfia natural, perquè la ràfia no es pot mullar gaire doncs es fa malbé i es desfà.
Jo les netejo sota el raig de l’aixeta amb aigua, sabó i un raspall una mica dur,procurant nomès mullar la roba i tapo la ràfia amb una bossa de plàstic o amb paper film. I si no es poden netejar del tot, sempre les podeu “tunejar”
pintant-les o enganxant i/o  cosin alguna cosa.
Bé espero que aquest 4 consells us serveixint.
FINS AVIAT

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment
Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *