Haute Couture Paris 2014

Porto tota la setmana parlant de la Setmana de Moda d’Alta Costura de París al Facebook i al twitter, però segurament algunes/alguns no sabreu el perquè es diu així i què la diferència d’altres setmanes de la moda que es celebren.

Cartell publicitari 2014

 

ALTA COSTURA (Haute Couture en francès) es refereix a la creació de  roba a mida de cada client.
Fins aquí podríeu dir-me que no hi ha cap diferència amb la roba a mida que fan les modistes d’arreu, però si que n’hi ha i millor que comencem pel principi del principi de tot plegat.

 

El lideratge de França sobre la moda europea data del segle XVIII, quan l’art, l’arquitectura, la música i  la moda de la cort francesa de Luis XIV i Lluís XV i Madame de Pompadour al Palau de Versalles era imitada per tot Europa. Les persones que visitaven París s’emportaven  roba parisenca que era copiada per costurers locals.
Quan el tren i el vaixell de vapor van fer més senzill desplaçar-se per tot Europa, cada vegada era més comú per les dones adinerades el viatjar a París per comprar roba i accessoris. Els cosidors francesos van se considerats llavors com els millors i la roba provinent de Paris era considera millor que les imitacions locals.
El Couturier (cosidor) Charles Frederick Worth )octubre de 1826 – març de 1895) és considerat el pare del que avui es coneix com a ALTA COSTURA. Encara que va néixer a Anglaterra, Worth va deixar la seva empremta en la indústria de la moda francesa al revolucionar el com era vista la indústria del vestit. Va convertir a la indústria en MODA, creant la figura del DISSENYADOR de moda.


HAUTE COUTURE en un principi era  moda feta a mà, amb teles d’alta qualitat, cares i inusuals. És cosida amb extrema atenció i detall i a mida d’una sola persona.


A França el mot HAUTE COUTURE està protegit per la llei i està definit per la Chambre de commerce et d’industrie de Paris. Les seves regles estipulen que només aquelles companyies esmentades en la llista anual que una comissió confecciona, poden usar aquest terme. Els criteris a tenir en compte per conformar aquesta llista van ser establerts el 1945 i actualitzats el 1992. Per guanyar-se el dret de poder ostentar aquesta denominació cal seguir unes regles, que són:
 
  • Dissenyar roba sota comanda i a mida per clients privats.
  • Els dissenyadors poden vendre únicament un disseny de cada peça de la col·lecció per continent.
  • Tenir un taller ( atelier ) a París amb almenys 20 artesans a temps complet.
  • Presentar cada temporada (i dues vegades per any, per primavera-estiu i per tardor-hivern) davant la premsa a París, un recull d’almenys 35 dissenys per al seu ús de dia i de nit.
Per saber qui en forma part, per exemple aquest any 2014, nomès cal mirar la llista dels que tenen desfilades programades durant tota aquesta setmana. Dior, Chanel, Valentino, Elie Saab, Versace, Armani, etc.  Aquí teniu una petita mostra:
 
 
ACOSTURA PARIS 2014
fotos de TELVA.COM
 
 
De fet, i per ser-vos ben sincera a part de Elie Saab i Giambattista Valli, aquest any m’han semblat unes desfilades una mica pobres. Poder és que m’esperava més plecs impossibles, lluentons, plomes i puntes més espectaculars. Em pensava que l’Alta Costura servia per deixar anar la imaginació dels  DISSENYADORS, com a creadors que són i que per fer dissenys més simples ja tenim el PRE-A-PORTER. Ara que segur deu ser cosa meva fruit de la  meva ignorància i poca experiència precisament en HAUTE COUTURE.
 
FINS AVIAT
 
Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *