El romaní utilitzat des de l’antiguitat, és un arbust ideal per condimentar les nostres receptes mediterrànies i no pot faltar a les farmacioles.

Viu bé plantat a terra o en simples testos en el balcó o la terrassa doncs és una planta poc exigent, com la farigola o la sàlvia. Només necessita un sól fèrtil i ben drenat, regar-lo de tant en tant i situar-lo en un lloc assolellat.
Quan el vulguem utilitzar, només hem de tallar-ne les branques que necessitem.
Segons la tradició es diu que el romaní te la virtut de potenciar la memòria, per això a Grècia cremen romaní quan els estudiants estan en èpoques d’exàmens.
Quines utilitats té el romaní?
Com a condiment
Pot ser sec o fresc. Cal tenir en compte que té una olor i un gust fort i caldria utilitzar-ne poc i acompanyat d’altres herbes aromàtiques (farigola, llorer, pebre).
Jo el faig servir molt per aromatitzar els sofregits de tomàquet o un oli que desprès utilitzo per les amanides, per cuinar xai al forn, etc.
Com una infusió
Infusionat té bon sabor, és digestiu i ajuda a reactivar el rec sanguini. Ideal si pateixes estrès o estàs una mica deprimit.
Com un tònic
N’aixafes una mica al morter, el poses a bullir i el deixes reposar una estona. Deixarà anar els olis essencials que té a les fulles i que són antisèptic, antiinflamatori, desinfectant, cicatritzant i analgèsic.
És un remei molt popular per alleugerir cops i contusions i si hi mulles un parell de cotons el pots utilitzar com un tonificant cutani.
Pel cabell.
Si el cous junt amb sàlvia i farigola (també dita timó) pots utilitzar-lo per rentar-te el cabell o fer-te la última esbandida, diuen que atura la caiguda del cabell. (crec que avui mateix ho provaré).

Com podeu comprobar el romaní té més beneficis que contraindicadions. Ja podeu posar-ho en pràcica.
Fins aviat.
Fonts: viquipedia, El Mueble-RBA, Xtec.cat. Fotos de Pinterest.